DSC_8742.jpg
DSC_8626.jpg
DSC_8742.jpg

Jislaaik


SCROLL DOWN

Jislaaik


Jislaaik

Mijn eigen wijnen heten Jislaaik. Dit woord is een Afrikaanse uitroep van positieve verbazing, mijn gevoel toen ik eind 2010 voor het eerst een glas eigengemaakte Limburgse Pinot Gris dronk. Ik maak wijnen waarvan de drinker ook het Jislaaik-gevoel krijgt.

Zelf wijnmaken

Sinds 2009 ben ik gepassioneerd hobbywijnboer en wijnmaker in Zuid-Limburg, waar ik in mijn achtertuin op 0.02 hectare ;-) een 90-tal stokken Pinot Gris, Chardonnay, Kerner, Pinot Noir en Gewurztraminer heb staan. 

De kneepjes van dit fantastische vak heb ik geleerd van mijn buren; twee broers die geboren en getogen zijn in het huis waar we nu wonen. Deze pioniers maken al enkele decennia wijn van druiven geteeld in hun achtertuin. Ze hebben zelf een ontsteler en pers gebouwd, apparatuur die nodig is voor het maken van wijn na de druivenoogst in oktober. Gecombineerd met mijn analytische achtergrond maken we heerlijke wijnen ondanks de noordelijke ligging van Nederland.

IMG_0342.JPG

Zuid-Afrika

Naast het maken van wijn, heb ik altijd een liefde gehouden voor Zuid-Afrika; het geboorteland van onze kinderen. Via de wijn heb ik nog een band met Zuid-Afrika ontwikkeld: sinds een aantal jaar help ik bij verschillende wijnmakers in de Kaap bij de oogst en het maken van de wijn in februari/maart.

Sommige van deze wijnmakers bezitten geen eigen wijngaard. In plaats daarvan hebben ze een uitgebreid netwerk opgebouwd van druiventelers. Elk jaar kopen ze kleine partijen (1-2 ton) druiven van topkwaliteit en zeer diverse locaties. Dit wordt fruit sourcing genoemd.

DSC_8716.jpg

Fruit sourcing

Het wijnmaken doen ze vervolgens in hun eigen kelder met minimaal ingrijpen. Zij gebruiken de gistcellen die van nature op de druivenschillen aanwezig zijn, evenals de voedingsstoffen in de druiven. Er wordt zo min mogelijk sulfiet toegevoegd.

Deze filosofie van wijnmaken, fruit sourcing van topdruiven en zo natuurlijk mogelijk werken, is voor mij enorm inspirerend. Daarom ben ik in 2015 ook begonnen om op deze wijze wijn te maken.

Het resultaat zijn unieke, avontuurlijke en kleinschalig gemaakte wijnen met een eigen verhaal.

DSC_8626.jpg

Jislaaik Wijnen


Jislaaik Wijnen


 

JISLAAIK WIJNEN

 
 
ode2oldschool.png

Ode to Old School (2016)

De naam ‘Ode to Old School’ is een knipoog naar vroeger tijden in Zuid-Afrika. De wijnmaaktechniek was nog niet op het hoge niveau van tegenwoordig. Cabernet Sauvignon werd vaak onrijp geplukt met als gevolg groene tonen en harde tannines. Om dit te verbloemen werd de wijn zachter gemaakt. Dit gebeurde - en uiteraard staat dit nergens beschreven ;-) -  door niet-verwaarloosbare hoeveelheden Cinsaut toe te voegen. 

Dit maakte de ‘100 %’ Cabernet  Sauvignon zachter, sappiger en bovenal veel drinkbaarder.

Aangezien Cinsaut (Cinsault in Frankrijk) een prachtdruif is, verdient deze gelukkig tegenwoordig een trotse plek in de Zuid-Afrikaanse wijnen.

Jislaaik Ode to Old School 2016 is daarom een eerbetoon aan één van Zuid-Afrika's fantastische blends: Cinsaut en Cabernet Sauvignon. Een 50/50 blend van Cabernet Sauvignon en Cinsaut; geheel in het openbaar en zonder geheimzinnigheid.

Proefnotitie

Stel je de elegantie en kleur van een mooie rode Bourgognewijn voor.  Dit brengt de Cinsaut druif (in Frankrijk geschreven als Cinsault) afkomstig uit de Breedekloof streek, samen met heerlijke sappige rode vruchten van aardbei en rode kersen. Voeg hieraan toe Cabernet Sauvignon van Helderberg; vol donker fruit (cassis en pruimen) en elegante tannines. Combineer dit met zachte kruidigheid en donkere chocoladetonen van de oude vaten waar de wijnen na gisting een jaar lang op verouderd zijn.

Dit harmonieuze huwelijk in je glas geeft je 'Ode to Old School’. Deze unieke kwaliteitswijn (oplage slechts 776 flessen!) is nu al op dronk en wordt de komende 3-5 jaar alleen maar beter.

Eten

Wat eten we hierbij? Herfst- en wintergerechten met rood vlees of wild. Zoet sausje geen probleem. Denk bijvoorbeeld aan lamsbout met rozemarijn, boeuf bourguignon of een hertenbiefstuk met een bessensaus. Maar ook een onvervalste Hollandse boerenkool stamppot met worst is een heerlijke combinatie :-)

 

 

Liggewig (2017)

Deze rode wijn is gemaakt van Cinsaut druiven uit de adembenemende Breedekloof. Om met je volgeladen ‘bakkie’ met druiven weer bij de Kaap uit te komen rijd je door een lange tunnel. Net hiervoor ligt een weegbrug. Het verhaal gaat, dat je altijd te zwaar beladen bent met je bakkie met druiven…. tenzij je een slimme manier kunt verzinnen om dit probleem te omzeilen waardoor je een ‘Liggewig’ kunt blijven ;-)

De wijn is ook een lichtgewicht in de kleur, maar zeker niet in de smaak! Een deel van het sap is via ‘bleeding’ verwijderd vóór gisting. Het resultaat: meer schilcontact tijdens de gisting en meer concentratie in de wijn.

Heerlijk sappige rode kersen en frambozen worden gedragen door soepele tannines. De wijn heeft een prachtige frisheid met zachte kruidigheid (15 maanden op oude vaten gerijpt) en een prettig pepertje van peper in de lange afdronk. Waar de ‘Ode to Old School 2016’ een heel krachtige wijn is door de 50% Cabernet Sauvignon, is ‘Liggewig’ een elegantere wijn.

Met deze wijn kun je alle kanten uit qua food-pairing: Van lichtgekoeld drinken bij gerookte zalmfilet, escargots of gegrilde groente tot iets warmer drinken bij een mooie stoofschotel  met lamsvlees, een biefstuk of gewoon bij een pizza. Om er maar een paar te noemen.

 
jislaaik roussanne.png

Roussanne (2017)

De witte wijn is afkomstig van de flanken van de Paardeberg, die de begrenzing vormt van de Kaap met het warme Swartland. Op de verweerde leisteen- en granietgronden gedijen Rhône variëteiten geweldig. Hieronder ook de heerlijke maar o zo moeilijk te telen Roussanne druif. Ik ben al jaren gefascineerd door deze amberkleurige druif, en ben heel blij dat ik hiervan twee vaatjes wijn heb kunnen maken.

De goudgele wijn heeft aroma’s van wit en tropisch fruit op de neus. Deze geuren komen terug in de smaak, samen met frisse citrustonen en heel duidelijk een olie-achtige filmendheid die kenmerkend is voor Roussanne. De zachte hazelnoot-tonen en mooie mineraliteit maken het een spannende wijn met veel lagen.

Deze subtiele zachte wijn is heerlijk bij zachte kazen, krab en kreeft, kip of kalkoen gerechten of witvis met een boter- of volle room saus. Of wat dacht je van Brisolée - gegrilde kastanjes met kaas, ham en gedroogd vlees. Maar ook licht gekoeld zalig op zichzelf.