DSC_8742.jpg
DSC_8626.jpg
DSC_8742.jpg

Jislaaik


SCROLL DOWN

Jislaaik


Jislaaik

Mijn eigen wijnen heten Jislaaik. Dit woord is een Afrikaanse uitroep van positieve verbazing, mijn gevoel toen ik eind 2010 voor het eerst een glas eigengemaakte Limburgse Pinot Gris dronk. Ik maak wijnen waarvan de drinker ook het Jislaaik-gevoel krijgt.

Zelf wijnmaken

Sinds 2009 ben ik gepassioneerd hobbywijnboer en wijnmaker in Zuid-Limburg, waar ik in mijn achtertuin op 0.02 hectare ;-) een 90-tal stokken Kerner, Riesling, Pinot Gris en Chardonnay heb staan. 

De kneepjes van dit fantastische vak heb ik geleerd van mijn buren; twee broers die geboren en getogen zijn in het huis waar we nu wonen. Deze pioniers maken al enkele decennia wijn van druiven geteeld in hun achtertuin. Ze hebben zelf een ontsteler en pers gebouwd, apparatuur die nodig is voor het maken van wijn na de druivenoogst in oktober. Gecombineerd met mijn analytische achtergrond maken we heerlijke wijnen ondanks de noordelijke ligging van Nederland.

IMG_0342.JPG

Zuid-Afrika

Naast het maken van wijn, heb ik altijd een liefde gehouden voor Zuid-Afrika; het geboorteland van onze kinderen. Via de wijn heb ik nog een band met Zuid-Afrika ontwikkeld: sinds een aantal jaar help ik bij verschillende wijnmakers in de Kaap bij de oogst en het maken van de wijn in februari/maart.

Sommige van deze wijnmakers bezitten geen eigen wijngaard. In plaats daarvan hebben ze een uitgebreid netwerk opgebouwd van druiventelers. Elk jaar kopen ze kleine partijen (1-2 ton) druiven van topkwaliteit en zeer diverse locaties. Dit wordt fruit sourcing genoemd.

DSC_8716.jpg

Fruit sourcing

Het wijnmaken doen ze vervolgens in hun eigen kelder met minimaal ingrijpen. Zij gebruiken de gistcellen die van nature op de druivenschillen aanwezig zijn, evenals de voedingsstoffen in de druiven. Er wordt zo min mogelijk sulfiet toegevoegd.

Deze filosofie van wijnmaken, fruit sourcing van topdruiven en zo natuurlijk mogelijk werken, is voor mij enorm inspirerend. Daarom ben ik in 2015 ook begonnen om op deze wijze wijn te maken.

Het resultaat zijn unieke, avontuurlijke en kleinschalig gemaakte wijnen met een eigen verhaal.

DSC_8626.jpg

Jislaaik Wijnen


Jislaaik Wijnen


 

JISLAAIK WIJNEN

 
 
ode2oldschool.png

Ode to Old School (2016)

De naam ‘Ode to Old School’ is een knipoog naar vroeger tijden in Zuid-Afrika. De wijnmaaktechniek was nog niet op het hoge niveau van tegenwoordig. Cabernet Sauvignon werd vaak onrijp geplukt met als gevolg groene tonen en harde tannines. Om dit te verbloemen werd de wijn zachter gemaakt. Dit gebeurde - en uiteraard staat dit nergens beschreven ;-) -  door niet-verwaarloosbare hoeveelheden Cinsaut toe te voegen. 

Dit maakte de ‘100 %’ Cabernet  Sauvignon zachter, sappiger en bovenal veel drinkbaarder.

Aangezien Cinsaut (Cinsault in Frankrijk) een prachtdruif is, verdient deze gelukkig tegenwoordig een trotse plek in de Zuid-Afrikaanse wijnen.

Jislaaik Ode to Old School 2016 is daarom een eerbetoon aan één van Zuid-Afrika's fantastische blends: Cinsaut en Cabernet Sauvignon. Een 50/50 blend van Cabernet Sauvignon en Cinsaut; geheel in het openbaar en zonder geheimzinnigheid.

Proefnotitie

Stel je de elegantie en kleur van een mooie rode Bourgognewijn voor.  Dit brengt de Cinsaut druif (in Frankrijk geschreven als Cinsault) afkomstig uit de Breedekloof streek, samen met heerlijke sappige rode vruchten van aardbei en rode kersen. Voeg hieraan toe Cabernet Sauvignon van Helderberg; vol donker fruit (cassis en pruimen) en elegante tannines. Combineer dit met zachte kruidigheid en donkere chocoladetonen van de oude vaten waar de wijnen na gisting een jaar lang op verouderd zijn.

Dit harmonieuze huwelijk in je glas geeft je 'Ode to Old School’. Deze unieke kwaliteitswijn (oplage slechts 776 flessen!) is nu al op dronk en wordt de komende 3-5 jaar alleen maar beter.

Eten

Wat eten we hierbij? Herfst- en wintergerechten met rood vlees of wild. Zoet sausje geen probleem. Denk bijvoorbeeld aan lamsbout met rozemarijn, boeuf bourguignon of een hertenbiefstuk met een bessensaus. Maar ook een onvervalste Hollandse boerenkool stamppot met worst is een heerlijke combinatie :-)